Een jaar geleden lag het laatste nummer van woonblad 101 Woonideeën in de winkel. Op dat moment werkte ik zo’n zes jaar jaar voor dit fijne blad. Iedere maand zag ik de mooiste binnenkijkers, zelfmakers en producten voorbij komen. Daarnaast werkte ik daar ook nog eens met de leukste tijdschriftredactie ever. Omdat de redactie vrij klein was waren de lijnen kort en kregen we in die tijd de mogelijkheid om veel leuke dingen te doen. Naast het vormgeven nam ik deel aan brainstorms, bedachten we samen nieuwe producties en assisteerde ik bij de een aantal producties. Ik kreeg het vertrouwen om enkele extra’s te bedenken, uit te voeren en te fotograferen. En ik mocht zelfs een paar keer als model fungeren. Stuk voor stuk fijne herinneringen. Zo sprong ik met 40 graden in een polyester trui een middag lang op een bed voor de perfecte cover-plaat en boorde we een aangesneden brood weer aan elkaar, omdat ik tijdens een assistentie per ongeluk het styling brood voor de lunch aansneed.

Een moodboard en kapstok ineen. Als ik nu alleen nog prachtige stalen deuren in mijn huis zou hebben dan zou iedere dag mijn gang opruimen. Twee van mijn tien 101-favorieten: tekstredacteur Floor Roelvink en woonstylist Kim van Rossenberg. Het bordje atelier nam ik maar wat graag mee naar huis. Snelle en eenvoudige zelfmakers, zoals deze waren mijn favoriet.

Voor het laatste nummer mocht ieder redactielid nog 1 keer al zijn favorieten opzoeken. Haar favorieten producties, maar ook (web)shops, illustratoren, blogs, adresjes, instagrammers en alle andere dingen waar we door geïnspireerd waren geraakt. Zoals altijd waren onze teksten langer dan voor de vormgeving gewenst was, waardoor hier en daar geschrapt moest worden. Daarom mijn favorieten hier nogmaals op repeat. Misschien zit er nog een leuke tip of link bij die je nog niet eerder had ontdekt.

Favorieten producties

Uiteraard was het een hele map, maar hierboven zie je een greep uit mijn favorieten producties van 101 woonideeën. Met onder andere het molenhuisje van Jeltje Janmaat waar ik zo in zou willen trekken. De vrouwelijke en oh zo mooie styling producties van stylist Femke Pastijn. De zelfmakers en het prachtige huis van styliste Kim van Rossenberg. Mijn droomkeuken die nog steeds voorin mijn inspiratie map met plaatjes voor mijn echte grote mensen huis in de toekomst zit. En de inhoudspagina die Judith van der Giessen ooit tekende voor een studentenspecial in 101 Woonideeen.

Online en offline favorieten

Werk van grafisch ontwerper en illustrator Janneke, oftewel Jan’s Ontwerpfabriek. | Een van mijn favorieten beelden van fotograaf Hanke Arkenbout. | De kleuren, de materialen en de vormen; ik vind alles mooi aan het werk van Elke van der Berg, die ik een aantal jaren geleden voor het eerst met haar porseleinen knopen spotte op de Dutch Designweek.
Zelfmakers voor de keuken en eetkamer met het aan elkaar geschroefde brood. Productie en styling: Femke Pastijn. Fotografie: Dennis Brandsma.